Çocukların ağız ve diş bölgesi ile yüz alt bölgesinin yapısı,hastalıkları,koruyucu ve iyileştirici tedavisi ile “Pedodonti” bilim dalı ilgilenir.
Dişler ne zaman sürmeye başlar?
Bebeklerde ilk diş yaklaşık 6.ayda sürmeye başlar. Bununla birlikte diş sürmesinde çoğu zaman gecikmeler veya erken diş sürmesi gözlenebilir. Dişlerin geç sürmesi genellikle genetik yatkınlıkla ilişkilidir; ancak diş sürmesini geciktiren sistemik hastalıklar da göz ardı edilmemelidir. Bu hastalıklar, büyüme ve gelişimi genel olarak engelleyen tiroit,paratiroit ve büyüme hormonu eksiklikleridir.
Yenidoğan da diş tomurcukları vardır. Doğumda tüm süt dişlerinin tomurcukları(jerm)ve birinci kalıcı büyük azı (altı yaş dişinin)tümsekçikleri oluşmuştur.
4-8 ay arası sürecek dişler:
Üst kesiciler bölgesinde hafif kabartı varsa bu bölgeler üst sağ ve sol yan kesici dişlerin sürmekte olduğunu gösterir.Alt ve üst orta kesiciler sürmüştür. Sürme sırası, önce üst orta kesiciler, sonra üst yan kesiciler, daha sonra alt yan kesiciler şeklindedir.
8-11 aylar arası sürecek dişler:
Tüm alt ve üst orta ve yan kesici dişler sürmüştür.
11-15 ay arası sürecek dişler:
Tüm alt ve üst orta yan kesici dişler sürmüştür. Üst yan süt kesiciler alt yan süt kesicilerden 12 ay önce sürer.Daha sonra birinci süt azıları sürmeye başlar.
15-21 ay arasında sürecek dişler:
Çocuk 18 aylık olunca süt köpek dişleri sürmeye başlar.
Bir buçuk – iki buçuk yaş arasında sürecek dişler:
Alt ve üst çene ikinci süt azıları da sürmüştür. Süt dişlerin kök kireçlenmesi taçlarının sürmesinden bir yıl sonra tamamlanır. Kalıcı 1. büyük azı dişi altı yaşında sürer. Altı yaş dişi, 6 yaşında mevcut süt dişlerinin arkasından sürer. Çocuklar ve anne-babalar altı yaş dişlerini süt dişleri ile karıştırırlar. Bu dişlerin tam sürmeden önce sadece çiğneyici yüzü aylarca olduğu yerde sürmeden kalabilir. Gıda birikintileri çürüğe neden olur. Bazen de diş eti iltihabıoluşur.
Çocuklarda diş sürerken görülen belirtiler nelerdir?
Süt dişlerinin sürmesi esnasında bebeklerde genel ve bölgesel olarak birtakım değişiklikler gözlenir. Bunlar iştahsızlık, kilo kaybı, diyare, huzursuzluk, salya akışında artış, diş eti bölgesinde kaşınma ve kızarıklıktır.
Bu bulguların giderilmesine yönelik bir tedavi yöntemi yoktur. Bununla birlikte, bebeğin rahatça beslenebilmesi ve ağrısının giderilmesi amacıyla diş jeli haricen kullanılabilir. Ayrıca kaşıntıyı gidermek için bazı şuruplar kullanılabilir.
Diş hekimini ilk ziyaret ne zaman olmalıdır?
Çocuklar, diş hekimine ilk diş sürmesinden sonra kontrol amaçlı götürülmelidir.Bundan sonra her 6 ayda bir kontrol amacıyla diş hekimi ziyareti tekrar edilmelidir.
Dişhekimi anne-babaya neler önerir?
Anne babaya çocuğun ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi verilir.Altı ayda bir pedodontiste veya diş hekimine muayene ettirmesi önerilir.
Çocuklarda diş çürümesinde alınacak önlemler nelerdir?
Diş çürüğünden korunmak amacıyla yapılacak ilk işlem iyi bir ağız hijyenine sahip olunmasıdır. Bu amaçla dişler günde en az 3 kez, 2 şer dakika süreyle fırçalanmalıdır. Diş fırçasına yardımcı olarak diş ipi ve ağız gargaraları sadece diş hekimi tavsiyesine göre 5 yaşından sonra kullanabilir. Diş çürüğünden korunmada etkinliği kanıtlanmış yöntemlerden birisi de “flor” uygulamalıdır.